OAK FRAME HOUSES & EXTENSIONS


CONTEMPORARY OAK FRAME EXTENSION

This single storey extension was in 2 parts to replace an existing extension. There is a traditional but contemporary garden room oak frame which opens up to a zinc roofed dining room extension with a large lantern rooflight. A new kitchen was formed in the existing barn to create a large, airy open plan living space which overlooks the view.

The kitchen was designed to have clean lines and be fairly neutral in colour. The fridge is enclosed in a purpose made partition with holes formed in the MDF for wine bottles. All appliances are Miele. Kitchen by Treyone, Kingsbridge.

Part of the kitchen forms a complete wall with the integrated pair of ovens by Miele. The worktop then returns into the side wall. The kitchen is framed by the oak frame structure.2 Moooi lights frame the extract which automatically drops down when the hob is switched on!

Part of the kitchen forms a complete wall with the integrated pair of ovens by Miele. The worktop then returns into the side wall. The kitchen is framed by the oak frame structure with two Moooi lights framing the extract which automatically drops down when the hob is switched on!

A Scan 30 forms the centre piece of the open plan living room. The stove rotates and can therefore face any aspect of the space. The floor is from HavWoods and is their grey 180mm wide oak board. The oak trusses frame the opening and the stove.

A feature wall made from stone tiles from Mandarin form the focus of this space. Lights were made by a local blackmsith as was the log basket and the stove forms the centre piece of the open plan living area.

The contemporary oak frame forms the end gable end of the living room. The frame has been sand blasted and the glazing is mostly fixed. French doors by Rationel open out onto a terrace area overlooking the countryside.

The dining area is framed by the oak frame and has a large lantern rooflight by Sun Square over the table. The kitchen opens out onto the dining area and is framed by green oak. The kitchen island unit is double depth. 

The dining room overlooks the terrace area and can be opened up in summer. A large lantern rooflight sits over the table to flood the room with daylight. The room opens up to the living room as well as the kitchen with a lower ceiling to add to the sense of enclosure.

The living room has a corner window to make best use of the lovely views over the countryside. The frame is by Carpenter Oak, Devon 


South Devon Holiday Barn Complex

This Grade II listed Georgian farmhouse sits to the south-east of an old farm courtyard. An L-shaped barn forms the northern edge of the range of buildings, with the Shippen to the west.

The project brief was the change of use of the barn into 3 holiday units, the Shippen into a plant room, the piggery to a workshop and to construct a new swimming pool building.

It was envisaged that the complex would become an all-year destination for families, walkers and cyclists. The owners were looking towards gaining the Quality in Tourism awards for welcoming these groups. A major design decision was to keep the courtyard free of all visiting cars in order to not make it a thoroughfare. The courtyard is used by the owners to access the farmhouse and for dropping off/picking up visitors to the holiday cottages.

Gravel car parking is sited outside of the domestic curtilage with trees planted within a new bank surounding this area to maintain a ‘rural’ feel.

The courtyard has been divided by timber sleepers to provide an individual terrace area to each of the holiday units and to provide a secure area for children to play.

The Mulberry tree in the centre of the courtyard has been maintained within a new planting bed in front of unit 2.

The external appearance of the barns has not changed significantly; The stone facades have been retained and re-pointed with lime mortar, infill areas finished in rough-sawn timber weatherboarding and the pair of metal garage doors to the upper barn replaced with glazed panels.

The roof has been re-clad in natural slate to be consistent with the house and all surrounding converted farm buildings at Knowle.

This ‘L’ shaped Grade II listed barn was divided into 3 holiday units corresponding with internal floor level changes. The design retained the lofted, "barn conversion" open feel. Galleries have been formed to maintain the sense of volume within the space. Living areas have been kept open-plan for maximum flexibility.

The new flush casement timber windows are double-glazed, and with the doors, painted "silky grey" to complement the stone and timber.

In order to comply with Building regulations we were required to install two new bedroom windows which could act as escape routes in an emergency.

The ground floor walls are lined with a Newton lath waterproof membrane system to protect against water penetration, then insulated and a new blockwork inner wall which in turn supports the first floor. This allows the stone walls to breathe without the need for tanking. Internal first floor walls are lime plastered to retain the natural feel of the stonework.

Impresive fully glazed openings have replaced the old garage doors to reintroduce a beautiful, light ‘Linhay’ style of building which is more sympathetic to the farmyard setting.

The lean-to at the eastern end of the barn is largely unchanged and used as a laundry and plant room. The roof void has been set aside as a roosting area for bats as has the first floor of the Shippen where a new biomass boiler and wood pellet store have been housed.


Church House Inn Grade II Listed Pub in Rattery, South Devon

The existing dining room was damp and dark with no access to the lovely beer garden.

By working closely with Historic England (previously English Heritage) and the conservation officer we were able to negotiate the partial removal of some existing ugly out-buildings to open up the dining room and beer garden to the entrance side of the pub. 

A new oak-frame roof structure and gable end has been installed to create a light and airy dining room which now has good access onto a new paved outside dining area with steps up to the grassed beer garden.

By reducing the external ground levels and lime rendering the existing stone walls inside and out the historic structure is now able to breathe thereby eliminating the damp.

New underfloor heating and an engineered oak floor was laid to create a contemporary but rustic feel to the interior.


Listed Farmhouse Oak Frame Extension and Alterations

This Grade II listed Farmhouse was of concrete rendered cob and stone walls, a slate roof and timber windows. The three chimney stacks are an imposing feature of the house. There was a cob walled outhouse and a series of "unattractive" extensions to the rear of the property.

The new single storey Green Oak Frame Extension is a light and airy contemporary structure which perfectly complements the robust features of the Farmhouse.

The existing stone outhouse was incorporated into the design and the reorganisation of the lean-to into a study and utility area made a more cohesive group to the rear.

The cement render was hacked off and replaced with a traditional hydraulic lime render, the chimney stacks were topped with stone slabs. 

The roof is natural slate, all new hip and ridge tiles are clay to match the existing. The loft space was converted into a 5th bedroom with en-suite and a new staircase constructed to provide access.

Under floor heating was installed throughout the ground floor and into the new oak extension. 

The ugly first floor WC block was demolished and a new 1st floor family bathroom created in place of the smallest bedroom. The original bathroom became an en-suite.

Two further en-suite bathrooms were created and the outside toilet was incorporated into the new utility area.


Barn Conversion

This Listed Barn was converted into a 4-bedroom house with separate studio. Permission was granted for a green oak lean-to extension to provide a new entrance. 

New oak chunky framed windows and doors were installed with green oak lintels to blend in with the stone.

Existing stone walls were lime rendered and lime washed to retain the character of the barn.

Re-claimed delabole slates were used for the roof to create a sympathetic yet robust conversion.

A contemporary oak roof structure on the first floor forms a light and dramatic open- plan living area.


16th Century Thatched Cottage

The 2-storey cottage is slatestone rubble built with a new thatch roof, set back and elevated from the road. 

To one side was a 2-storey wing and on the other side a single storey lean-to.  A further single storey lean-to formed an entrance lobby which linked to a thatched single room cob building. 

To the rear was a more recent stone built lean-to extension which was not sympathetic to the cottage and the stone not a good match. There were also problems with damp to the interior of the extension.

A new single storey extension to the front incorporated an open plan dining room/kitchen and a separate utility room. The rear lean-to was replaced by a lime rendered, single storey extension housing a bedroom and en-suite with a standing seam zinc roof. The eaves were tapered to match the roof to the kitchen/dining room and have the same gutter detail. 

A new, sunken courtyard alleviates the damp problems which resulted from due to the external ground level being much higher than the floor level. Stone flags have been used for this area with an aco drain at the door threshold to drain any surface water. 

The garden walls were rendered with lime mortar and painted to match the lime wash walls. . The lime is sponge finished to have some texture and lime washed in a light lime colour ‘raw umber’.

The thatched roof has been reinstated and the stone walls re-pointed with lime mortar in line with recommendations from Council Conservation Officers.

Re-claimed materials have been sourced wherever possible and a sympathetic repair of the existing fabric carried out whilst updating the building to suit contemporary living

Internally walls are lime plastered with a smooth finish. Floors are re-claimed flagstones to receive a matt wax finish. The new softwood french casement windows have a vertical emphasis with oak lintels and solid slate sub-cills. Door lintels are at wall plate level and therefore not visible. 

Windows are finished in a warm-lime colour to tone with the lime mortar of the stonework. The doors are a slightly darker warm grey. 

Cast iron type mid-grey rainwater goods are used for the existing slate roofs, and more contemporary Lindab galvanised for the zinc roofed extensions.