OAK FRAME HOUSES & EXTENSIONS


CONTEMPORARY OAK FRAME EXTENSION

A feature wall made from stone tiles from Mandarin form the focus of this space. Lights were made by a local blackmsith as was the log basket and the stove forms the centre piece of the open plan living area.

The contemporary oak frame forms the end gable end of the living room. The frame has been sand blasted and the glazing is mostly fixed. French doors by Rationel open out onto a terrace area overlooking the countryside.

The dining area is framed by the oak frame and has a large lantern rooflight by Sun Square over the table. The kitchen opens out onto the dining area and is framed by green oak. The kitchen island unit is double depth. 

The dining room overlooks the terrace area and can be opened up in summer. A large lantern rooflight sits over the table to flood the room with daylight. The room opens up to the living room as well as the kitchen with a lower ceiling to add to the sense of enclosure.

The living room has a corner window to make best use of the lovely views over the countryside. The frame is by Carpenter Oak, Devon 

This single storey extension was in 2 parts to replace an existing extension. There is a traditional but contemporary garden room oak frame which opens up to a zinc roofed dining room extension with a large lantern rooflight. A new kitchen was formed in the existing barn to create a large, airy open plan living space which overlooks the view.

The kitchen was designed to have clean lines and be fairly neutral in colour. The fridge is enclosed in a purpose made partition with holes formed in the MDF for wine bottles. All appliances are Miele. Kitchen by Treyone, Kingsbridge.

Part of the kitchen forms a complete wall with the integrated pair of ovens by Miele. The worktop then returns into the side wall. The kitchen is framed by the oak frame structure with two Moooi lights framing the extract which automatically drops down when the hob is switched on!

A Scan 30 forms the centre piece of the open plan living room. The stove rotates and can therefore face any aspect of the space. The floor is from HavWoods and is their grey 180mm wide oak board. The oak trusses frame the opening and the stove.


OAK FRAME EXTENSION, DARTMOOR

The 3 part brief was to design and build: A distinctive 2-storey extension to the gable end of this detached home using contemporary materials; A single storey oak frame garden room by Carpenter Oak ltd to overlook private gardens and stunning views of the moor and; A new entrance hall and porch to replace the existing UPVC conservatory.

In order to satisfy Teignbridge District Council Planning Authority, the 2 storey extension has been set back from the front edge of the existing elevation and the ridge height is lower to ensure that the main house remains the dominant building.

The building works were by local company SD Builders of Newton Abbot. 

The extension uses vertical oak boards to the first floor with the vertical emphasis continuing in the windows. A corner window makes the most of the views and double doors open onto a dramatic steel and glass balcony.

The green oak framing will be left to weather to a natural silvery-grey finish. The roof and sub-cills to the new windows have been finished in natural slate, matching the detail on the existing house.

The garden room is an impressive open space with a long glazed wall facing the private garden and a rendered rear wall to the more public side of the house. There is a contemporary log burning stove to add character and warmth. 

The generously sized entrance hall is accessed from a green-oak frame porch which protects the new oak front door from the elements.


NEW OAK FRAME HOUSE, CORNWALL

The site for this project overlooked Plymouth Sound and therefore the design was developed to form an upside-down family home. The main living space opened out onto a balcony at first floor level which made best use of the dramatic views and the kitchen had a vaulted ceiling. The house plan made use of the tight site layout with a cranked design.’ EHA did the planning drawings and liaised with Carpenter Oak Ltd on the oak frame design. The clients’ then project managed the build themselves


Tamerton Foliot

EHA worked closely with Mark Evans Planning consultant to gain permission for a new 4 bedroom oak frame barn house on the edge of Plymouth. The site had previously been refused planning at appeal but by working with the local authority we were able to produce a design which looked like a barn conversion and was set in a carefully designed landscape setting. This then got through planning first time around. CGI imagery by Archilime.


TEIGN VALLEY

A project for a replacement dwelling in the Teign Valley included a timber frame ‘T’ shaped element and an oak frame garden room to make best use of the fantastic views over the valley. EHA worked with Carpenter Oak to design this new 4 bedroom house to make the most of the site to form a lovely family home. The house is full of natural daylight and has an open plan kitchen/dining/living space with a galleried entrance hall to add drama. Photography by Tony Timmington


OAK FRAME COTTAGE EXTENSION

The existing footprint of the building was extended and incorporates an upper storey, which balances the rear elevation. The new kitchen/dining room is part oak-framed to provide a good visual link with the garden, and there is a length of glazing above worktop height to the kitchen for the same reason.

The domestic scale of the existing house is continued in the extension, whilst also trying to create a distinctive style with the use of more contemporary materials. The 2-storey element balances the rear elevation. The upper floor is partly within the roof thereby the ridge is not higher than the main cottage. The kitchen lean-to then links the two ends of the house.

We have used timber boarding to the first floor bedroom in order to reduce the mass of this elevation and to clearly delineate between old and new. The cat-slide roof encloses a gantry at first floor thereby allowing light into the bedroom corridor.We used profiled oak boarding which will weather to a natural silvery-grey.

All slates have been re-used where possible with additional reclaimed slates being sourced locally. The new guttering and downpipes are galvanised zinc, existing rainwater goods have been replaced with zinc to create some continuity between old and new.

Church House Inn Grade II Listed Pub in Rattery, South Devon

The existing dining room was damp and dark with no access to the lovely beer garden.

By working closely with Historic England (previously English Heritage) and the conservation officer we were able to negotiate the partial removal of some existing ugly out-buildings to open up the dining room and beer garden to the entrance side of the pub. 

A new oak-frame roof structure and gable end has been installed to create a light and airy dining room which now has good access onto a new paved outside dining area with steps up to the grassed beer garden.

By reducing the external ground levels and lime rendering the existing stone walls inside and out the historic structure is now able to breathe thereby eliminating the damp.

New underfloor heating and an engineered oak floor was laid to create a contemporary but rustic feel to the interior.


OAK FRAME GARDEN ROOM

A small garden room oak frame extension using a traditional cruck-style oak frame to create a lovely garden room extension to an existing Georgian-style village house.


Barn Conversion

This Listed Barn was converted into a 4-bedroom house with separate studio. Permission was granted for a green oak lean-to extension to provide a new entrance. New oak chunky framed windows and doors were installed with green oak lintels to blend in with the stone. Existing stone walls were lime rendered and lime washed to retain the character of the barn. Re-claimed delabole slates were used for the roof to create a sympathetic yet robust conversion. A contemporary oak roof structure on the first floor forms a light and dramatic open- plan living area.