ALTERATIONS & EXTENSIONS


OAK FRAME COTTAGE EXTENSION

The domestic scale of the existing house is continued in the extension, whilst also trying to create a distinctive style with the use of more contemporary materials. The 2-storey element balances the rear elevation. The upper floor is partly within the roof thereby the ridge is not higher than the main cottage. The kitchen lean-to then links the two ends of the house.

We have used timber boarding to the first floor bedroom in order to reduce the mass of this elevation and to clearly delineate between old and new. The cat-slide roof encloses a gantry at first floor thereby allowing light into the bedroom corridor.We used profiled oak boarding which will weather to a natural silvery-grey.

All slates have been re-used where possible with additional reclaimed slates being sourced locally. The new guttering and downpipes are galvanised zinc, existing rainwater goods have been replaced with zinc to create some continuity between old and new.

This little cottage on the edge of a village had been extended in an ad hoc manner over many years. The clients wanted to turn the focus of the cottage from the road aspect to the back garden. The proposed extension included a new single storey kitchen with a galleried first floor and lots of roof glazing, a new living room and a new master bedroom on the first floor. The client’s project managed this from the planning stage and employed a local builder.

The existing footprint of the building was extended and incorporates an upper storey, which balances the rear elevation. The new kitchen/dining room is part oak-framed to provide a good visual link with the garden, and there is a length of glazing above worktop height to the kitchen for the same reason.


OAK FRAME EXTENSION

The 3 part brief was to design and build: A distinctive 2-storey extension to the gable end of this detached home using contemporary materials; A single storey oak frame garden room by Carpenter Oak ltd to overlook private gardens and stunning views of the moor and; A new entrance hall and porch to replace the existing UPVC conservatory.

In order to satisfy Teignbridge District Council Planning Authority, the 2 storey extension has been set back from the front edge of the existing elevation and the ridge height is lower to ensure that the main house remains the dominant building.

The building works were by local company SD Builders of Newton Abbot. 

The extension uses vertical oak boards to the first floor with the vertical emphasis continuing in the windows. A corner window makes the most of the views and double doors open onto a dramatic steel and glass balcony.

The green oak framing will be left to weather to a natural silvery-grey finish. The roof and sub-cills to the new windows have been finished in natural slate, matching the detail on the existing house.

The garden room is an impressive open space with a long glazed wall facing the private garden and a rendered rear wall to the more public side of the house. There is a contemporary log burning stove to add character and warmth. 

The generously sized entrance hall is accessed from a green-oak frame porch which protects the new oak front door from the elements.


House On The River DarT

This house sits at the edge of a pretty South Hams village overlooking the River Dart. Built in the 1980's it did not make the best use of the plot and the entrance to the house was convoluted and somewhat uninspiring. 

The brief from the clients was for a new porch, a revitalised entrance hall, new stair and enlarged hall window together with a large bay window to make the most of the view.

The remit was a contemporary oak stair within a spacious hallway filled with natural daylight. The new porch provides a focus for visitors to the house and the oak door links with the oak flooring inside. The new bay window forms a cosy sitting area overlooking the garden and the view of the River Dart.

The building works were undertaken by Ease-Build of South Devon 


Contemporary Two Storey Oak Frame Extension, Berkshire

This Beautiful Home is built of red brick in the commuter heartland of Berkshire. A new oak frame wing was added to provide additional accommodation for the family.

The Black Painted weather-boarding provided a contrast to the red brick. The new "L" shaped plan created a courtyard to the front of the house.

A New Link Building provided a conservatory area to the rear with a galleried access to the bedrooms at the first floor of the existing house.

The Dramatic Double Height oak frame encloses the living area on the ground floor. The first floor is reached via a curved stair rising to another galleried area. The glass and steel provide a very clean contemporary feel to the space.

There Is A Master Bedroom and en-suite to the rear and another child's bedroom over the new garage within the roof space.


The Lodge

The main design requirements for extending The Lodge was that it should not look "new" but have a rustic feel that fitted in with the existing house.

The Victorian Lodge had an existing 2-storey to the rear plus a single storey lean-to kitchen. Planning permission was obtained to replace these with a new, much larger 2-storey extension to accommodate a new kitchen, utility, cloakroom and larder on the ground floor.

Externally the first floor is clad in oak which has been left to weather to a natural silver-grey. All windows and doors are timber painted and the roof is natural slate with Lindab guttering.

Local firm SD Builders of Newton Abbot were employed to undertake the building works.

A New Master bedroom, wardrobe and en-suite shower room are on the first floor. A new family bathroom was also formed upstairs. An Oak balcony is planned to the double doors of the master bedroom.

The Ground Floor is rendered with stone quoins to the window surrounds using stone from the demolished extension. A Corner oak- framed window forms a feature in the kitchen area overlooking the lovely garden and provides an area to sit and read. 

An "Inglenook" was formed to accommodate the existing "Stanley" boiler/oven. The new kitchen was purpose made but at the same time very "farmhouse kitchen" with oak cladding, curtained storage areas and a reclaimed elm worktop.


Oak frame Extension To Listed Barn, BICKINGTON

One of three Grade II listed barns in a renovated farm courtyard development completed in 2007 and situated in a small hamlet near Bickington. The barn, although detached from the other two barn conversions shares the central courtyard area. The property has an impressive oak framed car port at the far end of the gravelled yard. 

The single storey oak frame garden room extension is located on the south facade and extends from an existing oak frame. The gable end and east elevation of the garden room are orientated onto the private yard. 

Previously the main living space was orientated towards the communal courtyard and as such afforded little privacy for the owners. There was also insufficient space for dining in the current kitchen.

The new garden room provides a light and airy living space adjacent to the kitchen which opens up onto a private courtyard. This means that a dining area can be utilised within the existing living room area.

The beautiful green oak frame for the new Garden room was manufactured locally by green oak specialist Alan Wood Carpentry. The roof was clad in natural slate with patent glazed panels, 2 either side of the ridge making the room light and airy.

All materials used were high quality and sourced locally wherever possible.

The contemporary wood-burning stove flue is polyester powder coated internally in a grey to match the stove and finished in black externally to meet planning conditions. The Lindab galvanised steel rainwater goods matches the existing on the main building.

The timber windows and door were purpose made joinery and painted to match those existing, thereby retaining the robust detailing and maintaining the agricultural character of the barns. The fixed glazed elements were secured using oak cover boards.

The masonry panels were lime rendered with a sponge finish. This was then lime-washed in ‘parchment’ coloured wash. This finish blends perfectly with the stone walling to the main barn.


Modernist House Refurbishment  & Two Storey Extension

The Original House was a modernist, flat roofed single storey villa with an unattractive 2-storey addition to the rear. High Performance timber windows were used throughout the old and new to create continuity and a large door to the living room provides a dramatic opening to the garden.

The Sweeping Wing-like to the extension was finished in a high performance material; which was finished in a patinated copper colour. The existing roof was insulated and recovered in the same material but with a grey colour finish. 

The 2-storey Extension contains two bedrooms with en-suite, one additional bedroom, a bathroom and two studies. This new structure is linked with the original by way of a glazed stairwell. 

The Whole House was fitted with Osma underfloor heating and oak flooring to keep walls free of radiators and create a clean contemporary finish. 

A Small Extension adjoined the open-plan kitchen area. Together with the extension to the rear this was constructed from SIPS panels (Structurally Insulated Panel System) by Kingspan. This meant that it was largely pre-fabricated off-site. 

There are Fantastic Views to the north and a new 2-storey extension was designed to make best use of these, whilst also keeping to the spirit of the original 1950's design